lördag 31 december 2011

Lite tankar om bouleåret 2011 och lite om 2012


Jag tänker här göra en kort summering av min syn på bouleåret 2011. 

Det svenska bouleåret har varit intensivt med herr-EM som en riktig höjdpunkt. Jag tycker att svensk boule ser ut att vara på väg framåt igen efter en svacka, men där finns saker som jag tycker är mindre bra. Det här har inte med spelet att göra, men jag vill ändå skriva om det för jag tycker det är en viktig sak. Det finns ett mycket känt plank här på nätet där det debatteras om boule och det tycker är bra att vi kan göra. Men språket, trakasserierna, personangreppen mm är långt ifrån bra enligt mig. Som jag ser det så är det ofta rena mobbningen och det accepterar i alla fall inte jag. Jag tycker att man ska kunna skriva hur man ser på saker utan att bli påhoppad. Det handlar om att acceptera och respektera andra människors åsikter. Hade det varit mitt plank så hade jag redigerat friskt bland inläggen och jag hade kanske till och med stängt planket. Sen att det är mest anonyma inlägg visar att de som skriver sina inlägg där är fega och inte vågar stå för vad de skriver. Jag hoppas på att det kan bli en bättring. Nog om det nu.


Jag har själv 
inte spelat mycket boule i år och jag har inte haft någon licens. Det är på grund av att jag har inte känt mig motiverad och jag har inte känt någon glädje med boulen. Men i augusti började jag prata med en person som jag har spelat boule tillsammans med i C4 Boulesällskap och han spelar nu i Åsums BK. Jag bestämde mig för att börja träna med dem och det ångrar jag absolut inte. Det är en klubb som det är ordning och reda i och det är mycket bra klubbkänsla bland medlemmarna och jag vill påstå att det är en VI känsla i klubben. Glädjen har kommit tillbaka och jag tycker det ska bli kul att spela med Åsums BK 2012. 

Lite tankar om det kommande bouleåret. 

Som jag har skrivit innan så började jag träna med Åsums BK i augusti och jag har bestämt mig för att börja spela boule igen och det blir i Åsums BK 2012. Det ska bli kul att spela tävlingar igen. Jag ska berätta lite om hur jag och min klubb ser på 2012. Vi har bestämt oss för att spela många tävlingar nästa år. Vi kommer att göra en stor ungdomsatsning där vi kommer låta ungdomar som vill testa på boule få göra det. Förhoppningsvis fortsätter de sen att spela i vår klubb. Vårt mål är att vara med på C4-lägret under sommaren och visa upp boule för ungdomarna där. Lägret brukar besökas av cirka 700 ungdomar som vill testa på olika sporter. Det är viktigt att börja satsa på ungdomarna om svensk boule ska överleva. Vi kommer också att arrangera en tävling den 5-6 maj. Wendes Open heter tävlingen. Det kommer spelas trippel i öppen klass och i V65 och den 6 maj spelas det öppen dubbel och slutspel i den öppna trippeln. Ni hittar den i tävlingskalendern.  Det var lite kort hur vi i Åsums BK ser på 2012. Vi har även andra saker på gång i klubben med det är ingenting som jag tänker lägga ut här.

Imorgon kommer ni kunna läsa här på min blogg hur det blir med livesändningarna 2012. 


Nu vill jag avsluta det här inlägget med att önska alla ett gott slut på 2011 och ett riktigt Gott Nytt År. Jag hoppas på ett bra och trevligt bouleår 2012.

Årskrönika livesändningarna 2011

Hej allesammans. Här gör jag en liten årskrönika om livesändningarna som jag har sänt i år.

Det började med Fyrlingen i Borås. En mycket bra arrangerad tävling, bra stämning och bra spelare till start. Jag filmade och kommenterade samtidigt vilket jag tycker är mindre bra, men det går. Vi hade strul med uppkopplingen pga att det är ip-låst, men det löste sig till slut. Tittar jag på kvalitén på bilden från sändningarna så går det att göra bättre. Tävlingen vanns av Thomas Wiede/Patrik Andersson/Jimmy Löf/Johan Skagerlund.

Nästa tävling att filma var Swion i Helsingborg den 12-13/2. Jag fick också äran att träffa, spela med, mot och prata med världsmästaren Bruno Le Boursicaud. Vi hade även en träningsdag tillsammans med honom. Jag tycker Bruno är en snäll, omtänksam, ödmjuk och ärlig person som vill pétanquens bästa. Jag vet att det finns en del andra som tycker tvärtom, men det bryr jag mig inte om. Jag har min uppfattning som jag har fått genom att träffa och vara med honom ett antal gånger. Vi inledde med att filma SWIO Masters. Tyvärr hade vi problem med ljudet genom hela tävlingen och tittar jag på bildkvalitén så går det att göra bättre. SWIO Masters spelades den 12/2 och segrade gjorde Jens Terestchenko, Björn Folke Johansson & Albin Plantin. De vann i finalen mot ett lag från Holland.
Dagen därpå var det dags för huvudtävlingen SWIO It. Där spelade 
Bruno Le Boursicaud tillsammans med Pablo Patron & Jonas Jacobsen. Fransmannen och svenskarna var inte riktigt överens om hur man skulle spela. Jag fick vara med om en mycket intressant diskussion mellan fransmannen och svenskarna. Om jag ska sammanfatta det hela så ville Bruno skjuta betydligt mer än vad Jonas Jacobsen och Pablo Patron ville. Olika syn på att spela pétanque. Det jag minns av SWIO It var Alexander Norins fina spel och "konflikten" mellan Bruno och svenskarna. Tävlingen vanns av ett holländskt "landslag". De mötte ett lag från Polen i finalen. Jag tycker det är synd att SWION har gått i graven. En bra arrangerad tävling med mycket bra spelare till start. Jag hoppas SWION kommer tillbaka igen.


Vår nästa tävling att livesända var en stor tävling i Cannes i mars med många bra spelare. Där spelade bland annat 
Cristian Fazzino, Philippe Quintais, Henri Lacroix, Bruno Rocher, Philippe Suchaud & Bruno Le Boursicaud med flera. Det är vår bästa livesändning det här året där jag är med och sänder. Vädret är inte det bästa när vi kommer ner till Cannes. Vi möts av störtregn som håller på ett bra tag och det fortsätter att regna och vara dåligt väder dagen efter vår ankomst också. Men sen blir det betydligt bättre väder med sol och värme. Vi kom till Cannes någon dag innan tävlingen skulle börja, vilket alltid är skönt och bra. Då kan man förbereda och testa inför sändningarna. Vi bodde bra och hade en bra vistelse i Cannes. Internetuppkopplingen var bra och det fungerade nästan helt utan problem. Vi fick ett kortare strömavbrott som vi inte kunde rå för. Jag tycker vi gjorde bra sändningar från Cannes, men bildkvalitén kunde kanske varit lite bättre. 
Till tävlingen då. Vi började att sända singeltävlingen och för första gången fick jag se Christian Fazzino in action live. En härlig upplevelse att få se honom spela. Han pratar en hel del för sig själv och muttrar när det inte går så bra som han vill. Christian Fazzino vinner singelfinalen mot Reyes. Jag tycker Christian Fazzino är en mycket bra spelare. Finalen kommenterades av Bruno Le Boursicaud. Intervjun efter finalen med Fazzino kommer jag aldrig att glömma. En glad Christian Fazzino som intervjuas av Bruno Le Boursicaud.
Sen var det dags för trippeltävlingen med många bra lag och om jag minns rätt så var det hela 300 lag som kom till start. Vi fick se och livesända mycket bra spel från många bra spelare. Quintais/Lacroix/Suchaud vinner trippelfinalen mot Le Boursicaud/Fieschi/Santini. Jag fick också chansen att stå under samma paraply när det regnade tillsammans med Christian Fazzino, vi pratade några ord och han ville prova att filma. Vi fick också följa med Bruno till hans hemmaklubb där han skulle få en utmärkelse. En klubb som hade sina banor och klubbhus långt upp i bergen. Det blev en trevlig kväll där vi fick träffa och umgås med trevliga fransmän. Cannes 2011 var en mycket bra arrangerad tävling, trevliga arrangörer trevliga spelare, stor trevlig publik och fint väder. Jag tycker vi kan vara nöjda med våra livesändningar från Cannes. 


Örestad Open blir nästa tävling där jag är med och sänder i maj. Det är en tävling som jag inte har så mycket minne av utan jag får göra lite efterforskningar om den. Det jag minns sändningsmässigt var att det var strul med uppkoppling, bilden var inte den bästa och ljudet strulade i slutet. Nytt för i år var att Pablo Patron var med och arrangerade Örestad Open och satte lite av sin prägel på tävlingen. 
 Skytte & Läggtävling, happenings, After-Boule med kvällsunderhållning, The Ark underhöll mm. Dubbeln vann Matilda Boström/Jessica Johansson. De mötte i finalen Thomas Wiede/Kenneth Köhalmi. Trippeln vann Albin Plantin/Jens Tereschenko/Robert Beijmo. Örestad Open har varit bra arrangerat innan, men det höjdes ett bra snäpp när Pablo Patron kom med i år. 


Den 18-19 juni gör vi vår nästa livesändning. Det är i Tyskland. Vi sänder de tyska mästerskapen. Vi åker över 100 mil för att sända. Vi är framme sent och får sova några timmar i bilen innan vi ska börja sända. Spelplatsen ligger väldigt mysigt ute i skogen, men det blir problem med internetuppkopplingen. Vi får problem från början, men lyckas få ut våra sändningar, dock med dålig kvalité. Kul var att Sascha Koch kommenterade en hel del av tävlingarna. Vi sov också över hos Sascha i hans lägenhet. Vi fick prata en hel del med honom och höra hans syn på boulen och även hans syn på den svenska boulen. På söndagen åkte vi hem igen med en erfarenhet rikare. Jag kan inte säga att jag är nöjd med våra sändningar från Tyskland, men visst vi fick ut dem, men med en hel del strul.

Min sista livesändning som jag gör med Petanque-Exclusive blir de danska mästerskapen i Bröndby. Jag sänder här själv och ordförande i klubben som arrangerar kommenterar det mesta, med viss hjälp av några andra.  Vi sänder med ett mobilt bredband som inte är det bästa, men jag tycker det funkade okej. Det var trevlig stämningen hela helgen som jag var där och det var bra arrangerat. Det som slår mig är att det inte var någon publik att tala om som tittade på plats. Märkligt tycker jag. Jag bodde bra och blev väldigt bra bemött av alla. Trippeln vanns av 
 Morten Saxild-Hansen, Hedebo/Anders Erlandsen, Hvidovre/Emil Petersen, Horsens och dubbeln vann Morten Saxild-Hansen,Hedebo/Sune Vig, Hedebo. Den sista natten fick jag bo hemma hos ordförande i klubben och träffa hans familj, vilka var mycket gästvänliga och trevliga. Jag åkte ganska nöjd hem från Danmark.

Det var alltså den sista livesändningen med Petanque-Exclusive. Många har frågat mig varför det blev så. Jag jobbade inte bara med livesändningarna i företaget utan även med reklam. Med facit i hand så var det bra för mig att det tog slut för jag trivdes inte i slutet av min anställning. Om jag ska ge några orsaker runt livesändningarna så var det väldigt dålig planering av sändningarna, dålig information till tittarna om sändningstider mm. Dåligt skött överhuvudtaget. Kvalitén borde höjts på sändningarna som jag ser det, men det prioriterades tyvärr inte. Sen fick jag inte min lön som jag skulle. Ofta för lite och ofta inte i rätt tid. Det finns mycket mer, men jag håller där. Jag vill jobba på ett helt annat sätt kan jag säga. Sen tycker jag det är bra att det blir livesänd boule över nätet. Idén är bra men där finns en hel del att förbättra. Jag vill klargöra för en del som har trott och kanske en del också tror det fortfarande, vad vet jag. Jag har fått frågan om jag/vi skulle ha ett samarbete med Petanque-Exclusive nu när vi har sänt våra sändningar här i Sverige. Jag/vi har inget samarbete med Petanque-Exclusive och vi kommer aldrig att ha det! Punkt slut!

Nu till mina sändningar i samarbete med Åsums BK.

Jag började träna med Åsums BK i slutet av augusti. I början av oktober ska Åsums BK spela kval i Svenska Cupen V55 i Malmö. Jag och några till i klubben har pratat lite löst om livesändningar och jag bestämmer mig för att följa med till Malmö mest på skoj och se om jag kan få ut en livesändning därifrån. Det blir med ett mobilt bredband vilket är ju inte inte den bästa föresättningen, men jag får säga att det fungerade över förväntan och jag tyckte det var kul att sända och kommentera igen. Kvalet vann OUA.

Jag blev taggad av den positiva sändningen i Malmö och bestämde mig för en fortsättning. Så i slutet av oktober var det dags för en ny livesändning. Den här gången i Tyringe där det blev livesändning från Triss i knektar. Där fick jag bra hjälp med kommenterandet av Ingrid Ståhl. Det strulade tyvärr med Tyringes router och jag tvingades än en gång att sända med ett mobilt bredband. Jag tycker att det blev en okej livesändning där Joachim Andersson/Anders Rubin/Andreas Strandberg segrade. Det som jag minns bäst från Triss i knektar är det segrande lagets 13-0 seger mot 
Mattias Green/Tomas Nilsson/Dan Edman och Andreas Strandbergs grymma "kalle" som finns som highlight på vår sida med videos.


Nästa livesändning som jag gör är en av de absolut roligaste och den är med på min topp tre. Jag har sänt mycket boule, men att få livesända boulelegenden Bengt Månssons comeback (jag hoppas verkligen det var en comeback) det var mycket, mycket stort för mig. Jag har tittat på alla gamla VM-filmer med Bengt och har ryst många gånger när jag har tittat på Bengts fina spel kan jag säga och nu då få livesända Hangarmixen med Bengt det är STORT för mig. Det var första gången som jag träffade Bengt och jag vill säga att det var ett mycket angenämt möte. En trevlig, snäll, ödmjuk och sympatisk man som är väldigt duktig på att lira boule. Bengt spelade tillsammans med Joachim Andersson och Jessica Johansson. De vinner tävlingen. Finalen vinner laget med enkla 13-3 mot ett annat lag från CPC nämligen 
Carina Janson/Clas Janson/Christopher Andersson. Bengt visade att han fortfarande håller bra klass och med lite träning så tror jag han är tillbaka i riktigt bra slag igen. Jag hoppas verkligen att Bengt Månsson fortsätter att spela.

12-13/11 livesänder jag och en person till från Åsums BK finalspelet Svenska Cupen V55 i Skövde. Som vanligt ett mycket bra bemötande av Mattias Thorell som håller i trådarna för den tävlingen och även från övriga. Första dagens spel kommenterar och filmar jag. Andra dagens spel kommenterar Mattias Thorell och jag tycker han gör det mycket, mycket bra. 

Efter en av de mest jämna matcher i historien gick vinnarbucklan i år till Stockholmsklubben Boulesjevikerna. Tyvärr fick vi inte ut de sista kasten live pga fel på servern där vi sänder utan det bryts precis innan. Men jag tycker att vi får vara nöjda ned vår sändning från Skövde och jag tycker det var skönt att bara kunna filma under söndagen och inte behöva kommentera. Sen var det också skönt att få hjälp med att kolla upp hur ställningen var i de andra matcherna, hjälp med att lägga in ställningen i den matchen som vi filmade mm mm. Det gör att jag enbart kan koncentrera mig på att filma och jag tycker att det blir bäst resultat på filmningen då. Jag vill tacka Mattias Thorell med flera för ett bra samarbete och ett bra bemötande i Skövde.

Söndagen den 4/12 gör jag en livesändning från Helsingborg. Det är 4 säckar V55+. Den sändningen gör jag enbart för att testa ny utrustning och jag vill få svar på vad som krävs av bredbandet att sända med den typen av utrustning. Jag får mina svar och det som förvånar mig en del är att det är så pass många som tittar på den livesändningen. Det krävs bra upload för att livesända med en HD-kamera i bästa kvalité. Jutan i Helsingborg har bra upload på sin internetuppkoppling. 


Årets näst sista livesändning är Juniorvinterspelen i Jönköping 10-11 december. Den livesändningen är också en av de absolut roligaste som jag gjort i år. Det var sådan glädje bland ungdomarna, mycket bra stämning, trevliga arrangörer med Henri Patron Von Eggers, Jonny Patron, Thor Ahlstrand och Anders Lindberg i spetsen. Här tvingas jag återigen att sända med ett mobilt bredband, vilket gör att det inte fungerar utan besvär, men jag tycker det blev okej i alla fall. Jag kommterar mycket av sändningarna, men får hjälp av en juniorspelare i en av matcherna och av Henri Patron Von Eggers i ganska många matcher. Jag ville absolut sända den här juniortävlingen och jag tycker det är viktigt att våra juniorer också får visa upp sig och synas. Det är ju boulens framtid. Jag hoppas det kan komma en fortsättning nästa år för jag tycker det är viktigt att det satsas på ungdomar. Ska jag sammanfatta helgen i Jönköping så vill jag säga att det var en av de absolut trevligaste och roligaste tävlingarna som jag har fått sända. Sen fick vi bra mat, bodde bra och jag tycker att hela arrangemanget var utmärkt. Som sagt jag hoppas på en fortsättning. Trippeltävlingen vann 
Ida Persson/William Silfverberg som bara var två i sitt lag. De vann finalen mot Frida Laagen/Hugo Johansson/Cajsa Qvarnström med 13-7. Segrare i dubbeln blev Ivar Liljegren/Paul Johansson som besegrade Sebastian Hjortander/William Silfverberg i finalen. Segersiffrorna skrevs till 13-10. Jag åker hem från Jönköping nöjd, även glad över att jag fick chansen att få vara med på Juniorvinterspelen och livesända den tävlingen.

Den sista livesändningen är Mellandagsboule i Åstorp. Många bra lag till start så den tävlingen hade jag sett fram emot. Det finns inget bredband i hallen utan det blev till att sända med ett mobilt bredband igen. Det blev tyvärr strul från början med mycket dålig signal och dålig upload och jag och min kollega funderade på att bryta sändningen redan i den första matchen och packa ihop vår utrustningen. Men efter lite övervägande bestämde vi oss för att flytta lite på utrustningen och jag gjorde även en justering i vårt program som vi använder när vi sänder. Det visar sig att då fungerar det bättre och vi livesänder ända fram till den sista semifinalen där uppkopplingen helt lägger av. Inte mycket att göra åt saken, bara att konstatera att mobilt bredband är inget att lita på. Om jag ska sammanfatta Mellandagsboule så tycker jag att lag Henrik Hugosson/Stefan Giza imponerar och spelar väldigt bra i de matcherna som vi fick sända och spelade även bra i finalen där laget vinner över Andreas Strandberg och Rickard Nilsson. Trots allt en kul tävling att få vara med om för min del, trots strulet.

Det här var en kort sammanfattning om livesändningarna 2011. Jag återkommer i nästa inlägg med lite tankar om bouleåret som har gått och lite tankar om det kommande bouleåret. 

onsdag 28 december 2011

Seger för Hugosson & Giza i Mellandagsboule

Ett stort grattis till Henrik Hugosson och Stefan Giza till segern i Mellandagsboule i Åstorp. Henrik och Stefan vann finalen mot Andreas Strandberg och Rickard Nilsson med 13-6. I semifinalen vann Henrik Hugosson och Stefan Giza över Jonas Jacobsen och Dick Nilsson med hela 13-2. Mycket bra spel av Lindomespelarna. 

tisdag 27 december 2011

Livesändning Mellandagsboule imorgon

Imorgon är det alltså dags för livesändning från Mellandagsboule i Åstorp. Sändningen startar cirka klockan 09:15. OBS ny tid! Det är många bra lag som kommer att spela Mellandagsboule. Vi kommer att genomföra sändningen med ett mobilt bredband. Vi hoppas att det ska fungera bra. Välkommen att titta.

Här kan ni se vår livesändning

Här är de 40 anmälda lagen som kommer att spela imorgon:
A Petersson, A Norin, MXD
T Johansson, E Johansson, MXD
J Göransson, F Arvidson, HPK
M Green, A Karlsson, KÄV
B Sjöberg, L Sjöberg, LID
J Andersson, J Johansson, CPC
L Hansen, L Kulinder, SUN
G Larsson, G Petersson, WWI
A Halvorsen, S Åkesson, MXD
A Möller, J Tjäderqvist, MXD
B Hanson, T Hanson, TBG
M Bengtsson, S Persson, LBK
M Blixt, L Johansson, MXD
C Janson, C Janson, CPC
J Jacobsen, P Andersson, MXD
L Törnblom, B Hansson, MXD
B Rosenkvist, K Wikström, TBG
D Edman, R Svensson, RON
T Johansson, M Wahlman, MXD
I Brouer, E Hansson, ÅST
B Bengtsson, G Fridell, ÅST
F Holmqvist, M Holmqvist, LID
Ulf Wallman, T Finné, MXD
I Backe, K Brytz, HBK
A Tapper, L Ljungsryd, QUA
A Lindblad, J Pettersson, MXD
H Hugosson, S Giza, LID
L Cato, T Nilsson, KÄV
O Bergman, G Olsson, WWI
T Karlsson, M Strindheim, RON
R Carlsson, A Pramholt, RON
Y Evaldsson, M Lindén, QUA
S Jönsson, P Pfeiffer, ÅST
P Ekström, R Klang, PET
I Svensson, S Svensson, HPK
R Andersson, K Svensson, FJÄ
I Ståhl, C Karlsson, MXD
C Ohlsson, R Qvarfordt, ÅBK
R Nilsson, A Strandberg, MXD
T Berndtsson, F Svensson LBO